Zwanen keren terug in het Noorderplantsoen!

Vanaf woensdag 9 april zwemt er weer een koppeltje knobbelzwanen in de vijvers van het Noorderplantsoen in Groningen. Deze herintroductie volgt op de helaas minder goed afgelopen actie uit 2009. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de de Buurtvereniging Noorderplantsoenbuurt ontstond het idee om net als vroeger zwanen in het plantsoen uit te zetten. Het logo van de buurtvereniging is immers een knobbelzwaan. Op 2 oktober 2009 werd een koppel zwarte zwanen vrijgelaten. Veel mensen kennen de trieste afloop; één werd door een hond aangevallen en de andere werd zwaar gestrest opgehaald. 
 
Afgelopen jaar bestond de buurtvereniging alweer 30 jaar. Aanleiding voor buurtbewoner Henk Welp om het idee nieuw leven in te blazen. Bij de dienst Stadsbeheer legde hij vraag neer of de tijd rijp was voor het uitzetten van een nieuw paartje statige watervogels. De gemeente won vervolgens advies in bij Trizin Hof van de ‘stichting Hofganzen’, de organisatie die het beheer van watervogels binnen de stad onder zijn hoede heeft. Deze stichting heeft 5 jaar geleden ook de zwarte zwanen uitgezet. Trizin adviseerde positief. Belangrijk argument in zijn afweging is de aanscherping en handhaving van het hondenbeleid (aanlijnplicht) in Groningen.
 
Het bleek dat bij de stichting Hofganzen een paartje witte knobbelzwanen klaar stond om naar het Noorderplantsoen te verhuizen! De ‘tewaterlating’ vindt plaats op woensdagochtend 9 april om 9:30 uur, bij de trappen van de vijvers in het verlengde van de Nassaulaan. Wethouder Jan Seton en Jaap G. Friskus, de man die 30 jaar geleden ons logo ontworpen heeft, zijn aanwezig. Ook zijn een aantal leerlingen van de nabijgelegen Nassauschool getuige hoe Trizin Hof de twee knobbelzwanen de vrijheid geeft in ons mooie Noorderplantsoen.
 
Lees ook het interview met Piet van Olst, bestuurslid van Buurtvereniging Noorderplantsoen in het Dagblad van het Noorden:  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article11072543.ece/Knobbelzwanen-in-Noorderplantsoen-

Geplaatst

in