week 13 21 JG 01

Weekjournaal Noorderplantsoen, week 12 door Janny Giezen

Een maand geleden zag ik het Nijlgansmannetje al alleen. Dit betekent dat het vrouwtje aan het broeden is. Vaak in een hol van een boom. Het mannetje blijft in de buurt. Woensdag zag ik iets kleins bewegen bij het mannetje. Het bleken 2 kuikens te zijn. Plotseling kwam het vrouwtje aanvliegen uit het hol om te beschermen. Ik kwam te dicht bij. Mijn idee was dat er nog meer kuikens op het nest zaten. Vol verwachting ging ik de volgende dag kijken……..  Beide kuikens waren er niet meer.
week 13 21 JG 01week 13 21 JG 02

Je ziet nu veel paartjes samen bezig voedsel te zoeken en een nest maken. Paartje Spreeuwen, Turkse Tortel en Kauwtjes. De Kauwtjes betrekken weer de grote nestkast bij de Hoge Berg. Deze nestkast was ooit bedoelt voor de Bosuil. Vorige jaren heb ik hier ook al Kauwtjes in zien gaan.
week 13 21 JG 03week 13 21 JG 04

De meesten hebben waarschijnlijk gevolgd dat de karakteristieke Kastanje op de kruising vlakbij Lambik is weggehaald. Heel jammer, maar een Kastanje met bloedingsziekte verzwakt en is daardoor erg onveilig. Het was bijzonder om te zien hoe efficiënt er gewerkt werd. Ik vond het leuk om een zwevend boomtak vast te leggen.
week 13 21 JG 05


Geplaatst

in