Noorderkerk foto

The continuing story of the Noorderkerk – een tranendal

We zijn moegestreden en gedesillusioneerd. ‘De participatiemaatschappij, dat ben jij’ – ammehoela. Al sinds 2013 trekken en sleuren, talloze overleggen, lobbyen, raadsvergaderingen, boze brieven, oproepen naar achterban en politiek, bezwaren, rechtszaken en hoorzittingen. En dat alles naast je baan, gezin en mantelzorgen.

Noorderkerk foto

Onze Werkgroep Noorderkerk is tegenwoordig maar moeilijk te motiveren. Mailtjes naar de afdeling Vergunningen en Toezicht worden routineus. En nog is er genoeg om voor te knokken. Af en toe gaat dat met grote moeite maar we blijven erbij. We hebben wel een tip: verdiep je, voordat je een huis koopt, in het bestemmingsplan en houd rekening met het onvoorstelbare, volg de gemeentelijke commissie Ruimte en Wonen en de Raadsagenda. Onderhoud bovendien je netwerk/vriendenkring – zeker als daar bouwkundigen, architecten of advocaten in zitten… Aan de andere kant: je leert veel! In onze werkgroep is inmiddels een schat aan kennis verzameld over bouwkunde, gemeentelijke procedures, juridische procedures, politieke mores, pers- en publiekscommunicatie, en we kennen heel wat nieuwe locaties voor vergaderingen en zittingen.

De strijd tegen ruim 100 studentenstudio’s in de Noorderkerk en achterliggende gebouwen (Bethesda) heeft niet geholpen, en die 100 studenten komen er. In dit deel van de Noorderplantsoenbuurt wordt door falend beleid al zo’n 60 procent van de woningen bewoond door studenten. Dat onevenwicht loopt met het Noorderkerk-project op naar zo’n 75-80 procent. Juist de mix van bewoners maakte onze buurt zo populair en aantrekkelijk. Als je nu je huis moet verkopen, kun je die alleen nog aan een huisjesmelker kwijt, óf je moet het noodgedwongen zelf verhuren. Aan studenten. En bedankt! Even voor de duidelijkheid: we zien heus het belang van goede studentenhuisvesting, en de verantwoordelijkheid die de gemeente daarvoor heeft. Zonder die studenten zou Groningen een provinciaal stadje zijn waar nooit iets gebeurt en nauwelijks iets van de grond komt, waar alle economische perspectief zou uitsterven. Je denkt toch niet dat Tina Turner (of Google! Ha!) ooit naar Groningen zou zijn gekomen als we hier niet een volwassen infrastructuur hadden met een grote jonge populatie? Of denk aan de internationale populariteit van het Noorderzon-festival en Eurosonic/Noorderslag. Maar dat terzijde.

Onze resultaten voor de Noorderkerk/Bethesda zitten in de details: geen buitentrappen, geen dakterrassen, overleg over parkeren, afvalverwerking, veiligheid en routing. Resultaat op grotere schaal zien we wel vertaald in aangepast beleid – maar helaas, wij vallen daar net buiten want te laat. Nou ja, toch mooi voor bewoners rond toekomstige projecten.

Het fraaist is toch wel het met de mond beleden streven van bestuurders naar betrokkenheid van de burgers in bestuur en beleid. Burgerparticipatie weet je wel. Ik kan je zeggen wat dit in de praktijk betekent: een overlegje (of nog erger: een keukentafelgesprek!) met een bestuurder met wat nietszeggende uitspraken en begripvol ‘ach en wee’ en er kan weer een streepje geturfd worden onder het kopje ‘contact met de burger’. Daarna nooit meer iets gehoord of inhoudelijk contact kunnen leggen. Alleen van de oppositie kun je ondersteuning verwachten – hulde aan Marjet en Mechteld voor hun serieuze pogingen om iets in beweging te krijgen. Ik ben trouwens benieuwd naar de uitkomsten van de enquête over het stadsbestuur die onze gemeente onlangs hield.

Alles is relatief, natuurlijk: zolang wij niet op badslippers met onze bezittingen in een plastic tasje door Europa hoeven te sjouwen op zoek naar een veilig heenkomen mogen we ons niet beklagen. Maar het blijft treurig dat bestuurders en beleid pas bewegen als er onaangename publiciteit ontstaat, en dat je woon- en leefgenot zonder blikken of blozen voorgoed wordt aangetast ten behoeve van tijdelijke bewoners die geen band met hun omgeving hebben.

We gaan maar door met participeren: de volgende werkgroep-vergadering staat al weer gepland!

Tris van der Wal, namens Werkgroep Noorderkerk


Geplaatst

in