coop

Overval Coop: jongeren wilden op meer plaatsen in stad rellen

coopVia social media werd opgeroepen om ‘herres te maken’ in Paddepoel. Een groep van vijftig tot honderd jongeren zou komen om vervolgens op verschillende plekken in Stad te rellen en plunderen, blijkt uit gesprekken met de politie, betrokkenen, omwonenden, de advocaat van een van de verdachten en verschillende appjes die we binnenkregen.

Om 19:45 uur, ongeveer drie kwartier voor de overval van de Coop aan de Kerklaan, krijgen we het eerste appje binnen: “Moi Sikkom, op dit moment politie inzet(busjes en te voet) ter hoogte van de Steenhouwerskade. Mogelijk naar aanleiding van jullie stukje rondom dealen westerhaven?” Dat denken wij in eerste instantie ook. Maar dat beeld verandert snel. Drie kwartier later ontploft een zware (vuurwerk)bom bij de Coop en proberen ongeveer tien (veelal minderjarige) jongeren de supermarkt te plunderen.

Hele avond veel politie-inzet

Dat mislukt grotendeels. Mede dankzij adequaat handelen van passanten en buren, maar vooral dankzij kordaat optreden van de politie. De sterke arm is snel met veel manschappen ter plaatse, waardoor direct zes verdachten worden ingerekend. Met ondersteuning van de mobiele eenheid, die ook al verdomd snel aanwezig is, wordt de omgeving uitgekamd op zoek naar de andere amokmakers. De hele avond blijft vervolgens een grote politiemacht op de been, melden verschillende getuigen.

De volgende dag meldt Bert, woordvoerder van de politie, dat inderdaad voor de overval ook al sprake was van grootschalige politie-inzet in Groningen. “Maar daar kan ik verder niks over zeggen.” Diezelfde dag bereiken ons berichten uit betrouwbare bron dat een groep van vijftig tot honderd jongeren op verschillende plekken in Stad wil gaan rellen en plunderen. De dienstdoende woordvoerder kan daarover echter niks in de overdracht vinden.

Grote groep vanuit centrum richting Paddepoel

Het zou wel verklaren waarom eerder op de avond in de buurt van de Westerhaven al veel politie op de been is. En het zou verklaren waarom de politie zo snel met zo veel manschappen aanwezig is in de Kerklaan. En het zou verklaren waarom een bron rond 20:23 uur, zeven minuten voor de overval, veel politieauto’s in hoge snelheid over de Eikenlaan ziet scheuren.

Ook andere mensen in Paddepoel, Selwerd, de binnenstad-west en tussenliggende wijken komen met vergelijkbare verklaringen. Ruim voor de plundering van de Coop zou een grote groep jongeren (ongeveer vijftig gasten) vanaf de Westerhaven richting Paddepoel trekken.

Een bekende 112-fotograaf heeft dit ook gezien: “Via social media werd ik getipt dat een groep jongeren op de Westerhaven was en in de gaten werd gehouden door de politie. Toen ik daar aankwam, zag ik inderdaad een horde aan ME en een groep jongeren die via de Prinsesseweg richting Paddepoel trok. Vervolgens ben ik gaan zoeken, en kwam ik uit bij de Grote Beerstraat, waar dezelfde gasten stonden. Eem later kwam ik een gedeelte van die groep weer tegen bij de overval op de supermarkt.”

Drillrappers

De advocaat van een van minderjarige verdachten begreep ook dat er een oproep is geweest. “Ze wilden gaan staken tegen de coronamaatregelen in Paddepoel, dat is een modern woord voor protesteren.”

Veel getuigen en verklaringen wijzen naar de drillrappers in Paddepoel als mogelijke daders. De oproep op social media zou onder de noemer VP Noord zijn geweest. Diezelfde initialen gebruiken de drillrappers uit Paddepoel. En dat beeld wordt bevestigd door getuigen van de overval. Zo meldt een van hen: “Ik zag de explosie bij de Coop, dat was een enorme knal. Daarna doken overal jongeren, zeg maar gerust drillrappers uit Paddepoel die de afgelopen jaren vaker negatief het nieuws haalden, op die de winkel gingen plunderen.”

Ook de advocaat zinspeelt daarop: “Klopt! Het sterke vermoeden is dat het gaat om de bekende groep uit Paddepoel.”

Reactie burgemeester

Hans Coenraads, woordvoerder van de burgemeester, over onze bevindingen:

“In zijn algemeenheid is de politie deze dagen heel alert op signalen over mogelijke wanordelijkheden en op het moment dat die worden opgepikt dan nemen we daar maatregelen op.

Die alertheid heeft er mede toegeleid dat de politie afgelopen vrijdagavond, ook dankzij informatie van getuigen, een aantal arrestaties heeft kunnen verrichten na het incident aan de Kerklaan.

Mede naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen weekend op diverse andere plekken in Nederland, blijft de politie ook de komende dagen alert en worden indien nodig maatregelen genomen. Over watvoor maatregelen het dan precies gaat, worden vooraf geen mededelingen gedaan.

Burgemeester Koen Schuiling hierover: “We kunnen natuurlijk niet anders dat de gebeurtenissen van afgelopen weekend scherp te veroordelen. Tuurlijk: iedereen is zat van de rotmaatregelen waar we mee te maken hebben. Maar deze maatregelen zijn nodig zodat we zoveel mogelijk gezond blijven. Zodat de mensen in de zorg hun werk kunnen. En zodat iedereen die een operatie of zorg nodig heeft, dat zo snel
mogelijk kan krijgen.””

Deze lui

De drillrappers uit Paddepoel haalde de afgelopen jaren vaak de media. Zo heeft Danny op Straat een uitzending gemaakt over de jongeren. Daarin pronken ze met grote messen en vertellen ze stoer over het uitschakelen van vijanden uit andere wijken. In november vorig jaar doet de politie een inval in de studio van een van de drillrappers, daarbij worden vuurwapens, een bult drugs en een lading cash geld in beslaggenomen.

Op de Instragrampagina van een van de drillrappers wordt vandaag opgeroepen om komende woensdag en vrijdag te gaan rellen in de binnenstad. Daarom een verzoekje: moerders, hou uw drillrappers thuis. En tot slot: hulde voor de politie. Dankzij kordaat optreden zijn grotere problemen in de kiem gesmoord.

 

Bron: Sikkom


Geplaatst

in