Nieuwe Boteringestraat wordt heringericht

In overleg met bewoners heeft de gemeente Groningen een nieuw ontwerp voor de Nieuwe Boteringestraat gemaakt. Deze herinrichting maakt de straat groener, veiliger en toegankelijker. Dat gebeurt door nieuwe bomen te planten, de rijbaan te versmallen en de stoep breder te maken. Na de zomer begint de aannemer met de werkzaamheden. De aanpak verloopt stap voor stap van kruising naar kruising. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden eind 2023, begin 2024 klaar zijn.

Obstakelvrije loopzone
Voor voetgangers gaat de stoep een veilige obstakelvrije plek worden om te kunnen lopen. Dat geldt ook voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Aan de oostzijde van de straat, vanuit het centrum gezien, wordt de stoep ongeveer een meter breder. Verder komen er duidelijke vakken voor het parkeren van fietsen. Daarmee komt er voldoende ruimte voor voetgangers. Ter plaatse van de kruisingen komen er licht verhoogde plateaus, uitgevoerd in rood asfalt of bestraat met rode klinkers.

Parkeerzone
Voor fietsen komen er parkeervakken met een rand van rood baksteen. Om de vijf meter staat een hekje/fietsnietje, zodat fietsen niet massaal omvallen. 
Parkeerplekken voor auto’s zijn vakken met rood baksteen. Daarnaast komen er plekken voor het laden en lossen. 

Gevelzone
Langs de gevel komt een markering door een rand in de bestrating. Deze gevelzone geeft bewoners en ondernemers meer ruimte in de straat. Hierbinnen is ruimte voor bijvoorbeeld terras, groen, of een bankje. Belangrijk is dat gebruik en objecten binnen de lijnen blijven.
Vroeger had de straat een gevelstrook met gietijzeren hekwerken. Bewoners kunnen een vergunning aanvragen voor de aanleg van een historische stoep met hekwerk.

Rijbaan
De rijbaan wordt versmald naar 4,80 meter. Dit is een minimale maat voor verkeer in twee richtingen. De versmalling bevordert rustig rijgedrag. Op de gelijkwaardige kruisingen worden de plateaus verhoogd aangelegd, waardoor de snelheid van gemotoriseerd verkeer afneemt. Pakketbezorgers kunnen kort op de rijbaan stoppen of half op de stoep (parkeerzone auto/fiets) parkeren.

Materialen, bomen en planten
De gekozen materialen zijn zoveel mogelijk gerecyclede bestaande materialen. Er worden nieuwe materialen gebruikt voor parkeervakken en om kleur toe te voegen aan het straatbeeld. Aan de oostzijde in de straat staan nu vrijwel geen bomen. Er komen 12 nieuwe bomen. Aan westzijde komen nieuwe bomen en worden bomen teruggeplant die in het verleden zijn verdwenen door ziekte of ouderdom. De nieuwe bomen hebben vrijwel dezelfde grootte als de bomen die nu in de straat staan. Met uitzondering van de bomen bij de Nieuwe Kerk, die groter zijn. Onder de bomen komen ruime plantvakken. Bewoners hebben de mogelijkheid om deze zelf te beheren en kunnen een keuze maken uit een aantal vaste planten:

Proces
In 2020 is met de bewonersvereniging en bewoners uit de straat tijdens een wandeling geïnventariseerd waar de knelpunten en kansen voor de straat lagen. Mede op basis van deze reacties is een ontwerp gemaakt, dat tevens aansluit bij het gemeentelijk beleid.

Ontwerp
Het ontwerp is online te bekijken.

Planning

  • Maart 2023– start aanbestedingsprocedure
  • September 2023 – start uitvoering (afhankelijk van planning aannemer)
  • Eind 2023/begin 2024 – inrichting gereed


Geplaatst

in