Trizin zwanen

Nieuw liefdespaar in het Noorderplantsoen

Trizin zwanen

Een hele horde kinderen van de Nassauschool staat in een rij te kwaken op de trappen van de vijver in het verlengde van de Nassaulaan. Ze zijn in afwachting van het koppeltje knobbelzwanen dat over enkele minuten zal arriveren. Na de tragische afloop van de vorige tewaterlating van zwanen in het Noorderplantsoen, vijf jaar geleden, gaan we het opnieuw proberen, nu met het 30-jarige bestaan van de buurtvereniging. Deze keer gaat het om een paartje witte knobbelzwanen. Kenners zijn positief over deze tweede kans door de aanscherping van het hondenbeleid en omdat deze knobbelzwanen vooral in het water leven en niet op het land.

Tewaterlating

Het is niet voor niets dat is gekozen voor deze imposante vogels, het logo van de buurtvereniging van de Noorderplantsoenbuurt is namelijk een knobbelzwaan. De ontwerper van het logo Jaap G. Friskus is ook aanwezig, net als wethouder Jan Seton en initiatiefnemer Henk Welp. Iets na half tien komt de ambulance van stichting Hofganzen aangereden, terwijl de groep omstanders aan de kant gaat. De opvallende verschijning Trizin Hof, hij gaat als boeddhist door het leven, stapt uit en na een kort praatje met wat omstanders haalt hij de twee zwanen uit de auto. De zwanen zitten allebei in een eigen tas om ze te immobiliseren. De eerste zwaan pikt wat naar het water vanuit z’n verpakking, tot Trizin het dier loslaat in het water. Hij zwemt meteen weg en kijkt wat om zich heen, alsof zijn nieuwe woonplaats hem wel bevalt. Dan volgt de tweede zwaan en zoals het een monogaam koppeltje betaamt, zwemmen ze al snel naast elkaar in de mooie vijver.

Liefdespaartje

ZwanenTrizin Hof vertelt dat het om een heus liefdespaartje gaat. Het mannetje is vlak voor de tewaterlating nog aangevallen door een ander mannetje, maar Trizin kon ze op tijd uit elkaar halen. Na dit voorval kwamen het mannetje en vrouwtje snel weer bij elkaar, terwijl hun halzen samen een perfect hart vormden. De liefde was hoorbaar volgens Trizin en hij doet een spinnend geluid na.

Aan bezoekers van het plantsoen wordt gevraagd om de dieren niet uit de hand te laten eten en niet te aaien, zodat ze minder vaak aan wal komen en minder belaagd zullen worden door andere dieren.

Namens de redactie, 

Karlijn de Boer


Geplaatst

in