Poort

Klooster in de stad gaat verbouwen

PERSBERICHT In een zijstraat van het Noorderplantsoen, Moesstraat 20, is een oud klooster gevestigd, dat uit de jaren 20 van de vorige eeuw stamt. Het klooster is nu “de Poort, een centrum voor zingeving en spirituele groei”, waar cursussen, lezingen en workshops aangeboden worden. Komende jaar wordt het klooster verbouwd om het een totaal nieuwe uitstraling te geven.

De verbouwing, die gefaseerd uitgevoerd gaat worden zodat cursussen, lezingen en workshops door kunnen gaan, zal ruim een jaar in beslag nemen. Het klooster wordt gemoderniseerd maar behoudt de sfeer en sereniteit die het nu heeft. Naast grote en kleine zalen beschikt het klooster ook over een bijzondere kapel en een prachtige tuin.

                                                                                                                       Poort

Het gebouw is ontworpen door de Groningse architect Van Elmpt (1866-1953). In opdracht van het kerkbestuur van de Heilig Hartkerk in Groningen bouwde hij in 1919 een klooster in de stijl van de Amsterdamse school, met een grote, deels ommuurde tuin. De eerste bewoners waren de zusters Franciscanessen van de Heilige Famili. Zij werkten in de thuiszorg voor mensen van alle gezindten. De Zusters woonden en werkten er tot 1980. Toen zij verhuisden kwamen er kloosterlingen van verschillende congregaties (de Fraters van Utrecht, Broeders van Huijbergen, Oudenbosch en Maastricht). Zij stichtten er een oecumenische communiteit, de Terebint die tot 1998 bleef bestaan. 

Daarna werd werd het klooster het spiritueel centrum de Poort. In 2010 kreeg het klooster de monumentenstatus. De activiteiten van de Poort zijn onderverdeeld in drie thema’s: Spiritualiteit & Mystiek, Lichaam & Beweging en Coaching & Creativiteit . De Poort is echter ook een organisatie met een maatschappelijke betekenis. Zo wordt vrijwilligers de mogelijkheid geboden om te re-integreren, een vrijwilligersbaan om te zetten naar een participatiebaan en een bepaalde vorm van dagbesteding te vinden. De Poort is dan ook een maatschappelijk waardevolle plek, waar mensen hun talenten kunnen (her)ontdekken en waar veel mensen ruimte vinden om zichzelf te ontplooien. In de huidige vorm zijn er medewerkers bij centrum de Poort van allerlei overtuigingen, van katholiek en protestants tot joods en boeddhistisch.

Wilt u meer informatie over de Poort, kijk dan op: www.cursuscentrumdepoort.nl of bezoek de open dag op 16 januari. Iedereen is van harte welkom! Zie www.opendagdepoort.nl

 


Geplaatst

in