1280

‘Groningen is gezondste stad van het land’

1280Groningen is de gezondste stad van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis onder de twintig grootste steden van Nederland.

De conclusie van het advies- en ingenieursbureau is dat Groningen beschikt over het gezondste leefklimaat en met kop en schouders boven de andere steden uitsteekt.Op de tweede plaats eindigde Nijmegen, gevolgd door Maastricht. Zaanstad scoort met de twintigste plaats het slechtst. Arcadis beoordeelde de twintig steden op de onderdelen mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van informatie van onder meer het RIVM, de GGD en het CBS.

De stad Groningen scoort in alle vijf de onderzochte domeinen een plek in de top 10 en in het domein ‘Gezonde Gebouwde Omgeving’ scoort de stad zelfs als beste van alle onderzochte steden.
‘Groningen probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren’, aldus John Boon van Arcadis return false. “Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen daarin de koploper”. “De gemeente probeert zelfs nóg meer mensen te verleiden de fiets te pakken door de aanleg van fietsnelpaden en het herinrichten van wegen waardoor de auto ondergeschikt wordt aan de fiets.” Groningen voert gericht beleid op gezondheid, onder meer met de ‘Healthy Ageing Visie’, blijkt uit het onderzoek.

Groningen valt vooral positief op bij het kenmerk ‘Schoon’. De stad voert dan ook een gericht beleid onder het motto: ‘Groningen Schoon Dankzij Mij’. Ook op het kenmerk ‘Ruim’ scoort Groningen boven het gemiddelde van de 20 onderzochte steden. Met name met het initiatief ‘Groenplan Vitamine G’ zet de stad meer in op beter en bereikbaar groen.

De vijf grootste steden van het land, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, komen niet voor in de top tien.

Bron: groningen.nieuws.nl


Geplaatst

in