overval

De Stadstuin overvallen

overval

De laatste klanten waren de deur uit en de twee medewerkers waren al aan de schoonmaak. Toen stapten ineens twee overvallers eetcafé De Stadstuin binnen. ‘De collega’s dachten even dat er toch nog late gasten kwamen’’ vertelt eigenaresse Marije Boelens-Munneke. Maar bij de aanblik op de twee mannen sloeg hen de schrik om het hart: donkere kleding, bivakmutsen op, handschoenen aan. En elk een mes in de hand. ,,Ze werden bedreigd en hebben de overvallers het geld uit de kassa meegegeven. Daarna vertrokken de mannen.’’ 

Marije en haar man Alex hebben twee eetcafés in Groningen: De Stadstuin aan de Hereweg en een dito vestiging bij het Noorderplantsoen, waar maandagavond de overval was. ,,We hebben vaker inbraken gehad. Het is best beangstigend als je ontdekt dat de hele boel overhoop is gehaald. Maar een gewapende overval, dat is toch echt nog wel even heel wat anders.’’ De eigenaren bespreken het regelmatig met hun 25 fulltime en parttime personeelsleden: blijf rustig, geef overvallers wat ze willen. En zo is het ook gegaan.

,,Je snapt het toch eigenlijk niet. 80 procent van onze klanten betaalt met pin. Er was amper geld, het gaat helemaal nergens over. Het lijken me geen zware jongens die voor zoiets een celstraf riskeren. We hebben het wel over een gewapende overval.’’ Dat maakt de eigenaresse boos. ,,De buit staat niet in verhouding tot de schade die ze aanbrengen bij onze collega’s. De impact is enorm, ze zijn heel erg geschrokken.’’ De twee medewerkers – beiden twintigers – ze kregen gisteren vrij en gaven een verklaring bij de politie. Ook krijgen ze slachtofferhulp. Naar omstandigheden gaat het volgens Boelens goed met ze. ,,We hebben een hecht team. We houden hen goed in de gaten. Het is afwachten hoe dit allemaal landt.’’ Een derde collega die maandag werkte was al naar huis.

De politie heeft de beelden van de beveiligingscamera’s van de zaak meegenomen voor onderzoek. ,,Ze staan beiden duidelijk op beeld. Nadeel is dat ze zich helemaal ingepakt hadden in donkere kleding. Maar de politie kan er vast wel wat mee. Ik hoop dat ze snel worden gepakt.’’ De politie gaat ook camerabeelden opvragen bij particulieren en ondernemers die in de buurt van De Stadstuin. ,,Mogelijk zijn er beelden op straat gemaakt en kunnen we daar informatie uithalen’’, aldus een woordvoerder van de politie. Na een jarenlange daling stijgt het aantal overvallen in Noord-Nederland weer. Tot nu toe zijn dit jaar 23 (gewapende) overvallen gepleegd in Groningen. In 2018 waren dat in het hele jaar 12. De politie wijt de toename voor een deel aan een groep criminele jongeren die afgelopen zomer actief was in de stad Groningen. Zij hadden het vooral voorzien op horecagelegenheden en snackbars. Hiervoor is een aantal verdachten opgepakt. Naast (gewapende) berovingen van horecabedrijven, winkels en tankstations worden in de cijfers ook overvallen op taxichauffeurs, bezorgers en woningovervallen meegerekend. De politie krijgt steeds meer mogelijkheden om daders op te sporen. Ze maakt gebruik van camerabeelden en doet buurtonderzoek. Daarnaast plaatst de politie getuigenoproepen en worden vaak signalementen van overvallers gegeven in de hoop op bruikbare tips.

Uit: DvhN d.d. 23-10-19, tekst: Ina Reitzema, foto: Pronewsbladen


Geplaatst

in