schoonmaak

Buurtschoonmaak in achtertuin (artikel DvhN)

Al tien jaar lang maken buurtbewoners van het Noorderplantsoen hun ‘achtertuin’ schoon. „Het leukste is dat mensen zomaar mee komen helpen.”

schoonmaak  foto: Corné Sparidaens

Zwerfafval opruimen een leuke klus? Absoluut, vinden Tonny Evers (72) en Tineke de Haan (71). „We doen het altijd hetzelfde”, zegt De Haan. „We zetten een kraampje met een luifel en een tafel neer, zodat iedereen koffie of thee en iets lekkers heeft en dan gaan we met zijn allen aan de slag.” Het echtpaar organiseert samen met buurtbewoner Ronald Kaatee twee keer per jaar een schoonmaakactie in hun ‘achtertuin’, het Noorderplantsoen in Groningen: een voor- en een najaarseditie. Vandaag vindt een jubileumschoonmaak plaats. Het is het tiende jaar dat de drie buurtbewoners en tientallen aangestoken vrijwilligers de bosjes afstruinen op zoek naar afval. En dus ligt de gang van het echtpaar vol met een indrukwekkende hoeveelheid prikkers, grijpers, vuilniszakken en een net om mee in de vijver te vissen. „Dat krijgen we van de gemeente”, zegt Evers. „Die is ontzettend welwillend, daar zijn we heel blij mee. Alles gaat nu veel gestroomlijnder dan in de beginjaren.”

 Zo zijn gemeentewerkers, vooral in de lente en zomer, al voor dag en dauw in de weer om de barbecueresten, lege flessen en gekreukte blikjes van de vorige avond op te ruimen en de vuilnisbakken te legen. Dat maakt het werk voor de buurtbewoners een stuk gemakkelijker, stelt De Haan. „Wij komen bijna geen losliggende rommel op de paden meer tegen en zijn er vooral voor het schoonmaken van de bosjes.”

Terugkijkend op tien jaar rommel rapen, durft Evers ondanks de toenemende (zomer)drukte in het park wel te beweren dat het Noorderplantsoen schoner is geworden. Vonden ze vroeger nog geregeld spuiten, fietsen en hele matrassen tussen het groen; die tijd is voorbij. In de tien tot vijftien zakken die de buurtbewoners gemiddeld weten te vullen met de bij elkaar gesprokkelde troep, zit veel klein grut. Papiertjes, sigaretten, stukjes plastic. Om hulp zitten de drie organisatoren meestal niet verlegen, al zijn meer handen altijd welkom. Het opruimen steekt aan, merken ze. Evers: „Het leukste is als parkbezoekers zomaar mee komen doen. Vorige keer stapte er een Hongaarse studente van haar fiets om even een half uurtje mee te helpen.” En stond De Haan de eerste paar keer nog potten vol koffie in haar eigen keuken te zetten; de laatste jaren zorgt de eigenaresse van restaurant Zondag voor koffie, thee én brownies. En daar blijft het niet bij. „Soms is er ook een draaiorgel en deze keer is er een goochelaar: Nico met z’n kliko. Ja, het moet natuurlijk wel gezellig zijn.”

Uit: DvhN d.d. 13-4-19, tekst: Lieke van den Krommenacker


Geplaatst

in