foto1

Akkoord over ‘Pythagoras’

Omstreden nieuwbouw in rijksmonument wordt afgetopt

foto1Er is een akkoord in het conflict over de omstreden appartementen op het binnenterrein in het monumentale Pythagorascomplex (tussen Louise Henriëttestraat en Stadhouderslaan). De tweede etage gaat van de nieuwbouw af.

De gemeente Groningen heeft daarover overeenstemming met de projectontwikkelaar. Daarmee komt na twee jaar een einde aan het conflict over deze ‘inbreiding’ in het binnengebied van het rijksmonument in de Oranjebuurt. ,,De komende weken moeten we de financiële details nog verder regelen, maar we zijn mondeling rond.’’ zegt een opgeluchte wethouder Roeland van der Schaaf. Ook de bewoners die de bouw aanvochten, zijn blij dat de oplossing in zicht is. ,,Een totale verrassing.’’ zegt woordvoerder Sietze Jan Boer.

De veertien studentenappartementen middenin het Amsterdamse School-complex in de Oranjebuurt waren al voor de bouw begon omstreden. Bewoners stapten naar de rechter uit vrees voor overlast van de studenten in de twee verdiepingen hoge nieuwbouw op luttele meters van hun huis. De appartementen staan al sinds oktober 2017 half afgebouwd leeg nadat eerst de Groningse rechtbank en daarna ook de Raad van State een streep door de vergunning haalde. De nieuwbouw was volgens de rechters te dicht op de achtergevels van de omliggende huizen gebouwd.

Bewoners drongen aan op sloop, maar er ontstond een patstelling toen gemeente en projectontwikkelaar in gesprek gingen over alternatieve oplossingen. Na een motie van de gemeenteraad werd een onafhankelijk bemiddelaar aangesteld. Die kwam met een tussenoplossing waarbij de nieuwbouw werd teruggesnoeid tot één bouwlaag. Ook de bewoners stemden daarmee in, maar de bemiddeling strandde alsnog toen de projectontwikkelaar schadevergoeding vroeg. Tussen de claim van de bouwer en het bod van de gemeente gaapte een gat van naar verluidt vele honderdduizenden euro’s. Bewoners bereidden zich al voor op een nieuwe rechtsgang, toen gisteren het nieuws kwam dat er een akkoord is. ,,Eén seconde voor twaalf’’, zegt woordvoerder Boer. ,,Na alle slapeloze nachten kunnen we met goed nieuws de vakantie in.’’

De gemeente bereidt volgens wethouder Van der Schaaf een bestemmingswijziging voor waardoor het herziene bouwplan wel groen licht kan krijgen. Financiële details wil hij nog niet kwijt. ,,Ook omdat we de afspraken nog verder moeten uitwerken. Maar ik ben blij met dit akkoord.’’

Uit: DvhN d.d. zaterdag 13-7-2019, Erik van der Veen


Geplaatst

in